Articole »

În Europa există TVA - în SUA Sales tax

În Europa, companiile aparținând lanțului de producție contabilizează TVA-ul plătit de consumator către stat proporțional cu valoarea adăugată a acestora. SUA Sales tax, pe de altă parte, este facturată în întregime de compania care a făcut vânzarea pentru consumatori. Sales tax este plătit operatorilor locali, nu statului.

Taxa pe valoarea adăugată (TVA) originară din Europa este diferită de Sales tax utilizat în SUA. Cu toate acestea, ambele sunt taxe în care consumatorul este plătitorul, adică sunt taxe de consum. Utilizarea taxei pe valoarea adăugată s-a răspândit foarte mult în întreaga lume, cea mai semnificativă excepție fiind SUA și Sales tax.

În sistemul TVA, TVA-ul plătit de consumator este plătit statului de către firmele implicate în lanțul de producție. Fiecare companie plătește sau plătește impozit către stat pe propria valoare adăugată.

TVA

Dacă compania a cumpărat produse și servicii pentru fabricarea produselor sale cu, de exemplu, 100 EUR și vinde produsele cu 300 EUR, valoarea adăugată este de 200 EUR și, astfel, taxa pe valoarea adăugată plătibilă se calculează pe acești 200 EUR.

În SUA Sales tax, pe de altă parte, compania care a vândut produsul consumatorului contabilizează integral taxa către entitățile care îl încasează.

Sales tax

SUA Sales tax este o taxă locală. Prin urmare, Sales tax nu este colectat de guvernul federal, ci de actori locali, cum ar fi state, județe, orașe și municipalități și alți actori locali, fiecare dintre acestea având, de asemenea, rate de impozitare diferite.

TVA nu se încadrează în sistemul SUA

Introducerea unui sistem de taxă pe valoarea adăugată în Statele Unite ar necesita ca guvernul federal să înceapă să-și asume responsabilitatea pentru colectarea taxei, iar acest lucru nu este posibil din punct de vedere politic acolo. TVA nu poate fi introdus direct la actualii operatori locali din cauza faptului ca firmele din lantul de productie sunt situate in locuri diferite: orase, municipii, state, unde se folosesc si cote de impozitare diferite. Ca o curiozitate, trebuie menționat că Maryland are chiar și propriul calcul procentual!

Certificatul de revânzare vă scutește de Sales tax

Atunci când o companie cumpără produse sau servicii de la o altă companie din Statele Unite pentru a le revânde, trebuie să dea celeilalte companii un certificat de revânzare și, astfel, cealaltă companie este scutită de plata Sales tax.

În Statele Unite, Sales tax nu este utilizat în toate statele. Astfel de state includ Alaska, Delaware, Montana, New Hampshire și Oregon.

Diferentele descriu lupte politice

Privind imaginile de la începutul acestui articol, taxa pe valoarea adăugată pare un sistem mai complicat decât Sales tax. Cu toate acestea, nivelurile locale puternice ale Statelor Unite, cu rate de impozitare diferite pentru produse și servicii, taxe multiple și certificate de revânzare fac sistemul mai complex. Nici TVA-ul european nu este simplu. În statele europene există cote de impozitare diferite, cote de impozitare diferite se aplică diferitelor produse, iar unele produse și operatori sunt excluse de la TVA.

Lupta politică pentru distribuirea bogăției poate fi văzută atât între sistemele europene și americane, cât și în cadrul acestora.

Autor:

Arkikoodi

Surse și informații suplimentare:

What is the difference between sales tax and VAT?
What is Use Tax?

Publicat: 13.12.2022

Ultimele articole cu aceleași etichete:

Istoria fiscalității
Multe dintre taxele de astăzi erau deja folosite în Antichitate. Decizia privind impozitarea a trecut de la autocrați la parlamente, iar nivelul de impozitare a crescut. În vremurile trecute, impozitele erau folosite pentru a duce războaie, astăzi taxele sunt folosite pentru a menține statele bunăstării.